WAT IS DAT DAN, GELUK?

21/06/2020

Toen ik deze tekening zag van de Nederlandse illustrator Irma van Osch dacht ik meteen aan een gastblog. Benieuwd naar haar visie over geluk, vroeg ik haar om in enkele woorden neer te pennen wat geluk voor haar precies betekent.

Dromen op papier

Geluk, wat is dat dan? Voor mij als illustrator is geluk tekenen en creëren. Het is dromen weergeven op papier en hier zo in opgaan dat ik alles om me heen vergeet. Tekenen geeft me ontspanning en maakt me gelukkig.

Geluk is maken en mogen zijn

Omdat ik nogal kritisch kan zijn over mijn werk is geluk voor mij ook blij mogen zijn (van mezelf) met wat ik maak, zonder dat het perfect hoeft te zijn. Om fouten te mogen maken in mijn tekeningen en mezelf toe te staan om er op papier maar een zooitje van te maken. Het aforisme van Theo Olthuis sluit daar in mijn beleving goed bij aan (zie illustratie). Ik mocht het in opdracht van uitgeverij Loopvis illustreren voor het kakkerlakje “Met je hoofd in de wolken”, een klein boekje om per post te kunnen versturen, zodat je er ook anderen blij mee kunt maken. Het is natuurlijk persoonlijk wat iemand gelukkig maakt, maar fouten mogen maken (en vies mogen worden), is denk ik voor iedereen een onderdeel van geluk.

Geluk is dromen en spelen

Ik hou ervan te mijmeren en te dromen, bijvoorbeeld terwijl ik naar buiten naar de lucht kijk of door de natuur wandel. Ook hou ik ervan te spelen met allemaal verschillende materialen op papier en maar te zien wat er ontstaat. Soms krijgen mijn overpeinzingen of dromen zo vorm op mijn papier. Dromen is ook je fantasie de vrije loop laten, net als bij spelen. Als ik denk aan geluk, vormt zich dan ook vaak automatisch een beeld van spelende kinderen in mijn hoofd.

De schoonheid zien van de kleine dingen

Mijn passie is mooie illustraties maken die een tekst meer betekenis geven. Illustraties die je raken (jij als lezer) en die jouw dag een beetje mooier maken. En altijd de schoonheid blijven zien van de kleine dingen.

Irma van Osch

Over Irma

De Nederlandse Irma Van Osch behaalde een diploma in illustratieve vormgeving en maakt heel veel redactionele illustraties en illustraties voor (kinder)boeken. Persoonlijk ontdekte ik haar via Instagram en was meteen weg van haar subtiele, dromerige, maar toch krachtige en sprekende stijl. Ze heeft ook zelf een blog en website : www.irmavanosch.nl.

Super bedankt voor jouw bijdrage , Irma!

Jouw geluksbrenger

Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?

Inspireer jij ook graag andere mensen, maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Ik luister met plezier naar jouw verhaal!

Nieuwsbrief

Word je graag op de hoogte gehouden?