WAAROM DROMEN BRANDSTOF ZIJN VOOR JE ZIEL

16/09/2020

Toegegeven, ik heb misschien een kleine mid-life crisis…maar how how, ik zat nog nooit zo goed in mijn vel!

Maar onderschat het niet… ik ben hiervoor écht tot op het bot moeten gaan…

Ik ben niet doorsnee

Nooit geweest. Mijn ouders gingen uit elkaar in een tijd dat scheiden nog niet als een fait divers werd beschouwd. De eerste jaren na de scheiding werden overschaduwd door pesterijen op mijn nieuwe school, onwennigheid in mijn nieuwe omgevingen en huilbuien bij het wekelijkse afscheid van één van mijn ouders.

Nee, ik was nooit doorsnee en zou het ook nooit worden

Ik herinner me nog scherp de dag dat ik op school mijn tranen afveegde en tegelijk de pesterijen voorgoed van me afschudde. Alleen ikzelf kon deze verandering inzetten. Een wijze levensles die ik al mijn hele leven lang met me meedraag als een kostbaar goed.

Dat gevoel van zelfbeschikking heeft me elke keer weer sterker in het leven gezet. Het heeft me gelukkig ook een grote brok empathie en zelfvertrouwen opgeleverd. Empathie zie ik als een doorgedreven vorm van ‘herkenning’ van gevoelens door persoonlijke levenservaringen. Zelfvertrouwen gaat, wat mij betreft, over weten wat je wil in het leven en niet zozeer over hoe je overkomt bij je medemens (aka het welgekende luchtbelsyndroom).

Al deze bagage heeft me gered toen dat zelfvertrouwen een tweetal jaar geleden een ferme knauw kreeg. Een immens onrechtvaardigheidsgevoel werd op dat moment mijn stille doder. Wie had dat gedacht? Gelukkig maakte ik voor de zoveelste keer ‘de klik’. Mijn drang naar zelfbeschikking werd sindsdien groter dan ooit tevoren, de zoektocht naar mijn diepste zelf nog nooit zo prominent.

Vier geweldige loopbaanbegeleidingssessies (met dank aan Avvizo) en een volgeschreven bullet journal later werd het voor mij eindelijk kristalhelder…Ik ben niet doorsnee en ik wíl het ook nooit zijn. Ik ben niet zoals iedereen, jij bent misschien niet zoals iedereen…So what?

Mijn missie

Laat dát nu net mijn missie zijn. Mensen het gevoel geven dat ze meetellen. Mensen helpen te laten meetellen, hen zichtbaarheid geven en out-of-the-box laten denken. Ja, dat is het liefste wat ik doe! Maar wat heb ik diep moeten graven om daar achter te komen!

Het zet meteen ook mijn startende business in een helderder licht. Want waarom ben ik in godsnaam iets ‘rondere’ dames beginnen tekenen? Het is gewoon een vertaling van mijn intrinsieke drang naar een algemene aanvaarding van mensen die iets minder ‘doorsnee’ zijn. Tot zelfs het bejubelen en aanhalen van mensen die (bewust of onbewust) weigeren om mee te lopen in de meedogenloze pas van een voorgekauwde wereld vol verwachtingspatronen, schoonheidsidealen en ja…ook onrecht.

Als ik met mijn illustraties hieraan ook maar iets kan bijdragen, dan is mijn missie geslaagd!

De andere kant

En dan is er die andere kant van mij, minder zwaar beladen en gegroeid uit mijn liefde voor design en weloverwogen vormen en kleuren. Mijn vorming aan de academie en nadien aan de universiteit zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Wat kan ik geraakt worden door Scandinavisch vakmanschap en design (van de jaren 50 tot nu). Wat zijn zij meesters in stijl en grafische vormgeving! Beheerst, maar toch zo rijk. Alles behalve doorsnee, maar toch door velen bezongen.

Die andere kant van mij houdt van kleurrijke prints. Heel anders dan de grafische zwart-wit dames, maar daarom niet minder ‘mij’.

Mijn droom

In mijn droom wordt Ender and May de Marimekko van de Lage Landen en heb ik de match van mijn beide ‘kanten’ al lang gemaakt. En nee, ik weiger – net zoals het ons als ‘bescheiden’ Belg altijd is ingefluisterd – om mijn dromen nog langer te onderdrukken of te minimaliseren.

Ik ben niet doorsnee en ik wil het ook nooit zijn.

Mijn bewuste keuze om sinds die ‘fameuze deuk’ alleen nog te doen waar ik energie van krijg, heeft me sindsdien al veel moois gebracht. Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere mensen kan inspireren om hetzelfde te doen. Het is nooit te laat om er voor te gaan. Het is nooit te laat om jouw eigen weg te gaan…

Ender and May werd geboren uit een crisis, maar zal hopelijk uitgroeien tot een sterk, en niet zo doorsnee label!

Laat je je graag nog wat extra inspireren? Neem dan zeker een kijkje op mijn pinterest bord met inspirerende quotes !

Jouw geluksbrenger

Photo by Dyaa Eldin on Unsplash

Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?

Herken je jezelf of jouw parcours in dit artikel (lees ‘heb jij ook een midlife crisis?’ 😉 ) en inspireer jij ook graag andere mensen met jouw verhaal? Maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler of echter leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Al jouw ‘kleine gelukskes’ zijn hier meer dan welkom!

Nieuwsbrief

Word je graag op de hoogte gehouden?