VIER ECOLOGISCHE WASMIDDELEN GETEST

06/06/2022

Ik herinner me nog precies wanneer mijn ‘Frank’ (sorry, ik ben nog van dié generatie) voor het eerst viel :

… dat het toch écht niet nodig was om mijn kleerkast altijd maar voller te stouwen met nieuwe items, liefst van de laatste collectie 

… dat ik eigenlijk als een blinde mol meedeed aan het spelletje ‘zakken vullen’ van de grote fast fashion ketens, omdat dat hippe kleurtje of die bepaalde pasvorm toch net iets meer ‘hot’ was op dat moment

…dat ik mezelf verloor in nietszeggende kledij, die mijn persoonlijkheid vaak te niet deed en mij slaafs alle kanten deed uitspringen. Nee, sleesneakers – of hoe heten die ondingen – waren écht geen goede keuze voor mij. 😉

Het moest maar eens gedaan zijn daarmee!

Een welgemeende dank u, Bie, om mij EINDELIJK tot inzicht te brengen! Hoe Bie van B.right dat voor elkaar kreeg en wat ik daaruit heb geleerd, ontdek je hier.

Maar goed, duurzamer omgaan met je kleerkast is één … maar wát met de wasjes en plasjes nadien? 

Ecologisch wassen

Ecologisch wassen begint al bij de keuze van je stukken. En alweer een welgemeende dank u, Bie, want sinds ik de kleerkast challenge deed, komt er geen enkel stuk mijn kleerkast nog in vooraleer ik het heb onderworpen aan een ware etiket-check! No (stinky) polyester for me, laat staan moeilijk te wassen kledij. Een handwasje wordt nog door de vingers gezien, want ja, ik hou soms wel eens van een speciaal stofje, sorry not sorry.

Maar dan hebben we het nog niet gehad over dé grote boosdoener: jouw wasmiddel! Ja, jóuw wasmiddel, want bij mij komt er geen conventioneel wasmiddel meer in…

Nu schud ik niet zomaar iets uit mijn mouw. Hier is al een waar marktonderzoek aan vooraf gegaan! Passeerden reeds de revue: 

  • Ecover
  • een zelfgemaakt wasmiddel (jaja)
  • een was-ei genaamd ‘Eco Egg wasbal’ 
  • en last but not least: de wasstrips van Brauzz.  

De grote test

Hoewel Ecover al een eerste stap in de goede richting is, met zijn plantaardige ingrediënten en mineralen en duurzame productie, blijf je na gebruik toch altijd achter met een kunststofmateriaal. De fles bestaat dan wel uit 100% Post Consumer Recycled HDPE, maar het blijft kunststof. Er wordt door Ecover navulling aangeboden, maar in realiteit koop je toch gewoon een nieuwe fles, want waar in godsnaam laat je zoiets navullen?

Wanneer er op onze teambuilding een sessie ‘maak je eigen wasmiddel’ werd aangeboden, was ik heel benieuwd. Misschien was dit de oplossing? Als een volleerd chemicus gooiden we alle ingrediënten bij elkaar en fier als een gieter keerde ik naar huis terug met mijn eigen ‘brouwsel’…helaas haalde het zelfgemaakte product het zelfs nooit tot de opengesneden tennisbal, die we dan gevuld in de trommel moesten zetten bovenop het wasgoed. Het goedje begon immers na enkele dagen te schiften in de fles en vertoonde vieze vlokken, waardoor mijn zin om het uit te testen in een wip voorbij was. Geen tennisbal voor mij dus. 

Dan maar een ecologische wasbal … de redding lijkt nabij!

Een navulbaar, plastic ei gevuld met twee soorten pellets dat mijn was op een natuurlijke manier zou schoonmaken, waardoor wasverzachter overbodig zou zijn. Bovendien bleek het wasmiddel geschikt voor de gevoelige huid en kon het ei wel 70 wasbeurten meegaan! Klonk verleidelijk…Ik koos bewust voor het wasei in de geur ‘spring blossom’, omdat de parfumvrije variant mij weinig goeds voorspelde. Maar helaas … na elke wasbeurt bleek het wasgoed compleet geurloos, en zocht ik al snel mijn toevlucht tot wasverzachter om toch maar een lekker geurtje te hebben…bye bye ecologie!

Een revolutie?

Het is pas in november 2020 dat er eindelijk een (bovendien belgisch) wasmiddel op de markt komt dat revolutionair en tegelijk volledig plasticarm is. Ik ontdek het zelf pas anderhalf jaar later: wasstrips in een brievenbusdoos. Hoe bedenk je het? Geniaal gewoon…daar moet ik uiteraard het fijne van weten!

Brauzz is de naam van deze Gentse start-up, die inmiddels gevestigd is in Londerzeel. Drie studenten staken in 2020 de hoofden bij elkaar om zo hun steentje bij te dragen aan een schonere wereld. Intussen ontwikkelden zij al een heel assortiment aan ecologische schoonmaakproducten, wasmiddelen en vaatwastabletten. De super sterke branding en de revolutionaire producten doen me meteen overstag gaan. Tja, ik heb hier écht een zwak voor…en bovendien gaat het om een lokaal product.

Bij een normale wasmachine (4-5 kg) leg je simpelweg 1 wasstrip bovenop het wasgoed in je trommel en that’s it! De wasvellen zijn bovendien geschikt voor gebruik op alle temperaturen en voor alle textielsoorten en kleuren. Het 100% recycleerbaar kartonnen doosje bevat 32 strips.

De wasstrips ruiken alvast heerlijk. Na het wassen ruikt het wasgoed nauwelijks, maar geen paniek, de geur hecht zich vast aan het wasgoed en komt alleen vrij door wrijving (bijvoorbeeld bij het dragen), waardoor de was zelfs langer fris ruikt dan met een conventioneel wasmiddel! Bovendien stel ik vast dat het wasgoed zachter lijkt aan te voelen dan bij andere wasmiddelen. 

Sorry, ik ben verkocht!

Deze topper zal wat mij betreft nog lang meegaan en het zal volgens mij heel moeilijk worden om dit product nog te overtreffen. 

Tot slot wil ik nog even vermelden dat ik op geen enkele manier gesponsord ben door één van bovenvermelde merken. Ik schrijf in deze blog mijn eigen opinie vanuit mijn persoonlijke ervaring neer, die in geen enkel opzicht als absolute waarheid dient te worden beschouwd. Ik hoor dan ook heel graag wat jullie ervaringen zijn met voormelde of andere ecologische wasmiddelen.

Dikke kus!

Je geluksbrenger

Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?

Inspireer jij ook graag andere mensen met jouw verhaal? Maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler of echter leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Al jouw ‘kleine gelukskes’ zijn hier meer dan welkom!

Nieuwsbrief

Word je graag op de hoogte gehouden?