TIPS VOOR VAKANTIES MET KIDS: ONTDEK KARINTHIE!

11/08/2021

Onze vakantie is nog maar net voorbij of we maken alweer plannen voor de volgende … maar niet vooraleer ik jullie mijn beste tips meegeef voor een geslaagde familievakantie in Oostenrijk!

Karinthië

Het was inmiddels het tweede jaar op rij dat we, tussen de coronapieken door, de Oostenrijkse bergen opzochten, meer bepaald Karinthië. ‘We’, dat is ons gezin van drie samen met onze twee besties en hun twee zalige kids. Leeftijdscategorie: tussen 6 en 10 jaar.

Karinthië of beter Kärnten, de zuidelijkste provincie van Oostenrijk, waar je een bijna mediterraans klimaat aantreft, smaakte ook dit jaar naar meer. Hoe kan het ook anders, in een deelstaat die niet minder dan 1.200 meren telt! Meren van drinkwaterkwaliteit, in een kristalheldere, groenblauwe kleur die ik nog nooit elders zag. In combinatie met de hoge bergtoppen en glooiende bergkruinen waan je je al snel op een of andere exotische bestemming.

Maar laat ons vooral niet afdwalen … zat je ondertussen ook al op de Malediven?

Weiβensee

Dit jaar stond de lang uitgestrekte Weiβensee op het programma, op een half uurtje rijden van ons hotel, gelegen in Berg im Drautal. Het is een echte aanrader voor de kids (en jezelf 😉) om er een tochtje te maken met een motorboot (mét zwemladder). Wij huurden twee bootjes bij bootsverleih Domenig in Neusach en het werd met stip hét hoogtepunt van onze vakantie! Nadien kan je zelfs nog een lekker hapje eten op een gezellig terras naast het water en nagenieten van de fantastische zichten en je (frisse) duik in het helblauwe water.

Großglockner

Met ons hotel, gelegen ten noorden van de regio van de Weiβensee, bevinden we ons in het meest zuidelijke deel van de regio rond het hooggebergte van de Hohe Tauern. Te midden van dit hooggebergte bevindt zich de Großglockner, een betoverende berg in een nog meer betoverend natuurgebied. De perfecte uitvalsbasis dus voor een aantal stevige wandelingen. En ook al beklim je, met een bont gezelschap van kinderen tussen 6 en 10 jaar, geen toppen van drieduizend meter (want zo zijn er maar liefst meer dan 100 in deze regio!), toch is er genoeg te doen! En helemaal blij worden ze als ze ‘live’ enkele wilde murmeltiere kunnen spotten! In Oostenrijk en Beieren worden ze ook wel mankei genoemd, maar in het Nederlands noemen we ze gewoon alpenmarmotten.

All-in of niet?

Waar we ook erg over te spreken zijn, zijn de hotels waar we nu voor de tweede maal een all-in formule namen. Komen je haren al recht als ik over all-in spreek? Same here. Stel je vooral geen toestanden voor waarbij bepaalde ‘entiteiten’, die ik hier niet nader zal benoemen, hun borden volstampen met al wat ze vinden op het buffet, om daarna ongegeneerd de helft te laten staan, onaangeroerd. In déze hotels eten de meesten, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, respectvol hun bordje leeg. Het geeft je gewoon een gevoel van rust dat je nooit eten moet gaan ‘zoeken’ en dat je in functie van je uitstap van de dag al of niet kan kiezen voor een middagmaal of picknick. Daarnaast hoef je je ook niet druk te maken om een (drank)eindafrekening om ‘u’ tegen te zeggen. Gewoon genieten, af en toe een duikje in het buiten- of binnenzwembad, pingpongen, een ijsje eten wanneer je wil, een lekker hapje eten, wat terrassen en uiteraard enkele toffe uitstappen inplannen overdag.

Pareltje

En zo kom ik onvermijdelijk bij de topper van een (all-in) hotel die we vorig jaar boekten in het iets hoger gelegen Innerkrems (1500 m – 2200 m), aan de voet van biosferenpark Nockberge. Moesten we de kids punten laten geven, dan kreeg deze zeker en vast een elf op tien! Waar we dit jaar verrast werden door een fantastische modelvliegtuigbaan op een boogscheut van het hotel, was de gigantische glijbaan in Alm-Resort Frühauf vorig jaar absoluut een voltreffer. We kunnen niet tellen hoe vaak onze kids de berg opgingen met een jutte zak om voor de zoveelste keer de glijbaan te nemen die uitkwam op … het terras van het hotel!

Maar ook voor ons bleek het hotel een absolute parel in Karinthië. Als je spreekt van een perfecte all-in, dan is dit er eentje voor de top 3! Kärntenpas (heel nuttig voor al je uitstapjes), uitgebreide aperitief- en drankenkaart, animatie voor kids én ouders, een gigantische barbecue met sprookjesuitzicht…écht alles was inbegrepen! Bovendien is de streek een eldorado voor wandelaars en mountainbikers. Gmünd (met het ietwat teleurstellende Porsche museum) bevindt zich op ca. 17 km. De Millstättersee, met z’n talloze watersportmogelijkheden, ligt op ca. 35 km. Maar rij de hoek om en je zit op de pas van de Nockberge! Zalig mooi en zoveel te doen onderweg!

Wie zegt dat Oostenrijk enkel mooi is om te skiën heeft dit land vast en zeker nog niet in de zomer bezocht! Met deze tips kan ik je, naast het weer, toch al enkele zekerheden geven…wat houdt je nu nog tegen?

Dikke kus!

Je geluksbrenger

Fotocredits: Kurt Wauters – Ender op de motorboot (Weiβensee)

Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?

Inspireer jij ook graag andere mensen met jouw verhaal? Maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler of echter leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Al jouw ‘kleine gelukskes’ zijn hier meer dan welkom!

Nieuwsbrief

Word je graag op de hoogte gehouden?