Laura Switten van Honesse schreef voor Ender and May een gastblog over upcycling van kledij. Daar zijn we uiteraard heel blij mee!
Laura is bezielster van Honesse, een webshop gewijd aan duurzame en eerlijk gemaakte basics. Denk aan nachtkleding, lingerie en andere basics uit natuurlijke stoffen zoals biokatoen, linnen en bamboe.
Wat is upcyclen?
Een kledingstuk upcyclen is een fijne manier om het een nieuw leven te geven. Je kledingstuk behoudt zo zijn waarde (minstens!) en je voorkomt afval. Tegelijk ga je bewust om met wat je hebt en waardeer je de kostbare grondstoffen en de mankracht die geslopen is in het maken van je kledingstuk. Als je weet dat om een outfit (jeans + t-shirt) te maken zo’n 10.000 l water nodig is, dan is het toch zonde om je t-shirt of jeans snel weg te doen?
Enerzijds kan je upcycling toepassen om iets unieks te creëren en de creatievelingen kunnen zich hierin helemaal uitleven! Anderzijds is het een manier om een kledingstuk dat je om één of andere reden niet draagt, te redden van het verdomhoekje in je kledingkast. Tenslotte is upcycling ook een oplossing voor kleding die zijn beste tijd gehad heeft, denk aan de kapotte jeans of een t-shirt met gaatjes.
De mogelijkheden zijn eindeloos! En ik kan je verzekeren: eens je de stap gezet hebt, zullen je vingers kriebelen om weer nieuwe projecten te starten. In deze blogpost geef ik 3 mogelijke manieren om te upcyclen.
Voor we beginnen: wat heb je nodig?
Het niet nodig om een pro te zijn met naald en draad, of met een naaimachine overweg te kunnen (al is dat natuurlijk een groot voordeel). Heel wat technieken kan je doen zonder naaiskills, al is een portie geduld wel een goed begin. Een naaiworkshop volgen voor beginners kan je ook al aardig op pad helpen. Een goede bron van info is pinterest, van daaruit ontdek je honderden blogs en stap-voor-stap tutorials. Probeer je toch oplossingen te vinden zonder te naaien, gebruik dan de zoekterm “no sew“.
Qua materialen kan een basis naaikit handig zijn, al is het slim om pas materialen aan te schaffen wanneer je een concreet project voor ogen hebt.
3 leuke manieren om te upcyclen
Tip 1 : Maak er iets anders van
De jeans met de kapotte knieën waarvan je een shortje maakt kent iedereen wel. Maar eigenlijk kan je dit veel breder toepassen. Zo had ik een jurkje dat ik slechts enkele keren gedragen heb omdat ik het te kort vond. Ik zocht uit wat een goede lengte was om er een topje van te maken, even omzomen met kopspeldjes, knippen met een textielschaar (spannend!) en klaar. In dit geval was het handig dat het kleedje open naden had zodat er geen zoomwerk aan te pas kwam. Ook maakte ik onlangs van een rompertje van mijn dochter een topje, ze was zindelijk geworden dus had het rompertje niet meer nodig. In dit geval heb ik de afgeknipte kant wel van een nieuwe zoom voorzien.
Enkele mogelijkheden in een lijstje;
- Van een jeans naar een shortje
- Van een jurkje naar een topje
- Van een klassiek t-shirt naar een cropped top of een mini rokje
- Van een rokje naar een sjaal
- Van een romper naar een topje
- Van een overhemd naar een jurkje
Tip 2 : Visible mending
Een gaatje in je t-shirt, of scheur in je broek? Of een hardnekkige vlek op je kledingstuk? Klinkt bekend in de oren waarschijnlijk. Met visible mending ga je de schade zichtbaar repareren. Je zal niet enkel het kledingstuk herstellen, maar het ook mooier maken.
De eenvoudigste manier om de schade te bedekken is met een patch oftewel een ouderwetse strijkapplicatie. En dit is echt niet enkel voor kinderkleding! Bij het Belgische merk The Patch Club vind je originele patches die je kan gebruiken om elk kledingstuk te pimpen. Je strijkt ze erop en zet ze liefst met enkele stiksels vast.
Al iets moeilijker is het netjes dichtnaaien van het gaatje, en er ineens een figuurtje op borduren. Dit kan eenvoudig zijn, zoals een blaadje of een bloem. Herhaal het figuurtje ook op andere plaatsen om een leuk patroon te creëren.
Erg inspirerend, en zeker op mijn eigen to-do lijstje is het Japanse Sashiko borduurwerk. Sashiko betekent “kleine steekjes” en is een traditionele borduurmethode waarbij er geometrische patronen op stof geborduurd worden. Oorspronkelijk was dit bedoeld om de stof te versterken of om slijtage te verbergen. Tegenwoordig is het vooral bedoeld om stoffen mooier te maken. Op Pinterest vind je tal van tips en mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan.
Tip 3: Think outside-the-box
Creatievelingen en knutselfanaten kunnen hun hartje ophalen aan deze derde manier om kleding te upcycling. Maak er iets helemaal anders van! Zo maakte ik al eens een gevlochten haarband voor mijn dochter van een babyshirtje. Op zoek naar inspiratie? Probeer op Pinterest te zoeken met een zoekopdracht zoals “what to do with an old t-shirt” of “upcycling t-shirt“.
Met jeans kan je trouwens de leukste dingen maken, zoals deze coole organisers. Veel heb je niet nodig: enkel een scherpe schaar, borduurringen en verf in een spuitbus om de borduurringen van een kleurtje te voorzien!
Met de restjes van de jeans – de zomen, de tailleband,… – kan je dan weer deze kleine bloempotjes maken. Geen naaiervaring nodig, en het resultaat is origineel en stoer.
Ik laat je vooral zelf de mogelijkheden ontdekken! Maar toch nog een speciale vermelding voor deze upcycling tip: met restjes stof, kinderkleren die te klein zijn of een t-shirt dat je niet meer draagt kan je ook perfect een mondmasker maken. Handig in deze tijden. Op het wereldwijde web kan je tal van tutorials vinden, zowel voor varianten waarvoor je een naaimachine nodig hebt als varianten waar helemaal geen naaiwerk voor nodig is.
Veel succes! We horen graag wat jouw plannen en realisaties zijn!
Laura
x
De link naar de website van Honesse vind je hier.
Laura maakte ook twee interessante Pinterest borden over upcycling en over visible melding, waar jullie al heel wat inspiratie kunnen vinden.
Zie je upcycling graag wat ruimer (lees: ook in meubilair en decoratie), bezoek dan zeker mijn Pinterest bord ingenious upcycling projects.
Jouw geluksbrenger
Photo by Isabela Kronemberger on Unsplash
Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?
Inspireer jij ook graag andere mensen met jouw verhaal? Maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler of echter leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Al jouw ‘kleine gelukskes’ zijn hier meer dan welkom!