Zit jouw kleerkast bomvol? I feel you. Vinted is een valabele oplossing. Brengt ook nog wat op. Maar – geef toe – af en toe durf je ook zelf al eens iets te kopen op Vinted. Soms win je de hoofdprijs, andere keren zit je opnieuw opgescheept met een kledingstuk of paar schoenen waarvan de maat, pasvorm of kwaliteit toch niet was wat je ervan verwacht had. Terugsturen wordt een dure aangelegenheid.
Dat was voor mij de aanleiding om verder te zoeken naar andere duurzame opties. Zo botste ik onlangs op een Nederlandse website rond het concept ‘ketting kledingruil’.
Ontstaan
Het concept ‘ketting kledingruil’ is ontstaan in Amsterdam, tijdens de eerste lockdown in 2020. Toen de events rond kledingruil niet meer fysiek konden plaatsvinden, moest er een oplossing gezocht worden: een tas laten rondgaan langs verschillende adressen! En zo geschiedde, dankzij een sneeuwbaleffect breidde het concept snel uit naar andere Nederlandse steden, maar ook kleinere dorpen.
Intussen werd het concept omgetoverd naar de meer internationale naam ‘The Clothing Loop’ en zijn er in totaal op vandaag 495 loops opgestart in 9 verschillende landen met een totaal van meer dan 10.000 deelnemers!
‘Clothing Loop’ concept waait stilaan over naar België
Gebeten door het idee, probeerde ik een aantal maanden geleden al een loop op te starten in Aalst, maar de overschakeling naar een nieuwe, meer internationaal gerichte website en een moeilijke communicatie liet me het project even opbergen. Toen de nieuwe website van The Clothing Loop eindelijk op punt stond, werd ik door hen zelf gecontacteerd om de aangemaakte loop opnieuw leven in te blazen. Van dan af verliep de communicatie vlot en lukte het ook om een 18-tal geïnteresseerden te verzamelen voor de opstart van Clothing Loop Aalst. Waar er bij mijn allereerste contact met Clothing Loop nog maar een drietal loops waren opgestart in België, zie ik er ondertussen al meer dan dubbel zo veel! Het Belgische sneeuwbaleffect is dus bij ons ook ingezet!
Hoe werkt het?
Voor wie het ketting kledingruil principe nog niet kent, het gaat als volgt: een gevulde tas met tweedehands kledij gaat rond van adres naar adres. Komt de tas bij jou, dan mag je ze enkele dagen houden om er in alle rust uit te halen wat je iets lijkt en er nadien in te stoppen wat niet meer thuishoort in jouw kleerkast. Vind je niets of heb je gewoon niets nodig op het moment dat de tas bij jou passeert, dan is dat uiteraard ook geen probleem. Daarna breng jij de tas naar het volgende adres. De organisator van de loop bepaalt wat er in de tas mag: dameskledij, kinderkledij, welke maten, schoenen, accessoires, … en er wordt ook gevraagd om alleen kwalitatieve tweedehands items in de tas te stoppen, zo blijft het leuk voor iedereen. Komt de tas opnieuw bij jou en zitten je stuks er nog steeds in, dan wordt er gevraagd om ze uit de tas te verwijderen.
Waarom al die moeite?
Ook al kopen we dankzij dit concept misschien maar zes nieuwe stuks per jaar minder, dan betekent dit wel een besparing van 40 kilo CO2-uitstoot: het equivalent van met één auto van Amsterdam naar Parijs rijden. Het doel van The Clothing Loop is om in de komende 5 jaar 1 miljoen swappers te bereiken. Dit bespaart evenveel CO2-uitstoot als 5.000 keer met diezelfde auto de wereld rondrijden!
Naast het verduurzamen van je kleerkast heeft dit concept ook een enorm grote andere meerwaarde. Je komt terecht in een groep van like-minded mensen uit jouw buurt, die je misschien helemaal nog niet kent! Vaak wordt er ook een whatsapp groepje opgestart, waarin je je vondsten kan tonen aan de andere leden of waarin je terecht kan met vragen. De groep kan zo ook op de hoogte blijven van waar de tas zich juist bevindt. Zo kan je al beginnen aftellen tot wanneer de tas bij jou belandt!
Interesse?
Lijkt dit ook iets voor jou? Schrijf je dan gratis in op clothingloop.org , onder ‘loop Aalst’. Op basis van je woonplaats zal je dan al of niet toegelaten worden. We willen de tussenafstanden uiteraard zo klein mogelijk houden. Woon je te ver? Geen probleem, het staat je vrij om zelf een loop te organiseren in jouw buurt en zo het sneeuwbaleffect verder te zetten! Men vertelle het voort!
Je geluksbrenger
Foto: de foto bij het blogartikel is afkomstig van ‘The Clothing Loop’, die mij haar fotomateriaal vriendelijk heeft aangeboden.
Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?
Inspireer jij ook graag andere mensen met jouw verhaal? Maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler of echter leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Al jouw ‘kleine gelukskes’ zijn hier meer dan welkom!
Zijn er thema’s waar je graag eens een blog van mij over zou lezen? Shoot!