BUURMAN, WAT DOET U NU?

07/06/2020

Als er één ding is wat de lockdown ons heeft opgeleverd, dan is het wel ons buur(t)bewustzijn, zoals ik het graag noem. Een korte blik van onze buurman of -vrouw bleek al voldoende om de opgekropte woorden van wéken er in één keer te laten uitvloeien. En of dat deugd deed! Nooit eerder voelde een ‘goeiedag’ van een tot nog toe onbekende buurtbewoner zo welgemeend. Nooit eerder stonden we dagelijks, solidair met onze buren, te applaudisseren voor de heldendaden van onze ziekenbroeders en -zusters in de vuurlinie. Nooit eerder voelde een kleine babbel bij de lokale handelaar zo noodzakelijk. Is er bij velen dan toch ergens een belletje gaan rinkelen? 

Van online verbinden naar offline ontmoeten

Nu we met zijn allen op het piekmoment van ons buur(t)bewustzijn zijn, vraag ik me af waarom Belgische initiatieven als Hoplr en LETS Vlaanderen niet mee op de kar springen. ‘Welke initiatieven?’ hoor ik je nu luidop denken. Wel, ik moet toegeven dat ik tot gisteren ook geen notie had van het bestaan ervan. 

Hoplr werd al opgericht in 2014 en biedt een gratis en privaat sociaal netwerk voor buurten en focust op sociale interactie tussen inwoners en hun engagement binnen de buurt. Enkel bewoners van een bepaalde buurt hebben toegang tot die specifieke ‘buurt’. Op deze manier zetten ze online verbinden om in offline ontmoeten. Een super initiatief dat ik sinds gisteren ook zelf zal beginnen uitproberen.  

Nog een heel interessant verhaal, is dat van LETS Vlaanderen. LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen. Wist je dat ‘Letsen’ (zo heten de gebruikers van het platform) werken met een eigen munteenheid? In regio Aalst is dat de ‘iets’.  

Voorlopig hou ik het nog even bij Hoplr, omdat dit mij op het eerste zicht het meeste aanspreekt. Ik hou jullie via de blog op de hoogte mocht er een interessant verhaal uit voortvloeien!    

Samen op het bankje

Toch denk en hoop ik dat het ook anders kan. Vroeger zaten buren, familie en vrienden frequent samen op een bankje aan de voordeur, keuvelend over vanalles en nog wat. Een beeld dat je nu nog zelden ziet, maar als ik het zie, word ik er instant happy van. Het herinnert mij aan de zwoele zomeravonden in mijn jeugd, waar de ganse familie bij ons in de tuin kwam zonnen, auto’s wassen, badmintonnen, taart eten, de eenden voederen … en keuvelen over vanalles en nog wat. De beelden staan nog altijd op mijn netvlies gebrand.

Morgen herstart voor ons, maar ook voor vele anderen, de ratrace waarin we nu eenmaal leven. Toch zal er iets veranderd zijn…we zijn rijker geworden. 

Mijn bankje staat al klaar.

Jouw geluksbrenger

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Bezorg jij anderen ook graag een ‘klein gelukske’?

Inspireer jij ook graag andere mensen, maak jij bewust andere keuzes of ben jij ook op zoek naar een simpeler leven? Heb je altijd al eens de ziel uit je lijf willen schrijven, maar vond je niet het juiste forum? Of ben je al blogger en heb je een idee voor een gastblog? Laat van je horen! Ik luister met plezier naar jouw verhaal!

Nieuwsbrief

Word je graag op de hoogte gehouden?